Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 17 april 2018
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Primair Onderwijs april 2018
 

Het is voorjaar, tijd om te zaaien! Veel scholen en kinderopvanglocaties zijn aan de slag gegaan met de groentezaden van Rijk Zwaan. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

De samenwerking van Milieueducatie met de Pabo van de Haagse Hogeschool levert ieder jaar interessante resultaten op, zoals het Natuur- en Milieuspektakel. In het Youtubefilmpje dat hierover is gemaakt, ziet u hoe het proces van idee tot uitvoering verloopt.

In Moerwijk was de nationale Boomfeestdag dit jaar een groot succes. Leerlingen van groep 5 plantten die dag bomen en deden samen met de LaboTree onderzoek naar bomen.

Milieueducatie ontwikkelt een vervoersmiddelenspel voor groep 7/8. Graag nodigen we scholen uit om met ons mee te denken!

Hebt u suggesties? Of wilt u zelf een stukje schrijven over ervaringen met het werk van Natuur- en Milieueducatie? Stuur een mailtje naar milieueducatie.po@denhaag.nl.


Groentezaden van Rijk Zwaan: ‘Elk kind heeft ooit in een moestuin gewerkt’

Moestuinen op scholen is een actueel onderwerp. Ervaringen opdoen met een moestuin is een bewezen goed middel om kinderen te interesseren voor groente en een aanzet te geven tot het eten van meer groente.

In de Tweede Kamer is een voorstel gelanceerd om alle basisscholen toegang te geven tot een moestuin, inclusief voedseleducatie. Maar de politiek wil scholen niet verplichten. Daarom heeft het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan begin 2018 een aanbod gedaan aan de basisscholen en kinderopvang: een gratis pakket met groentezaden. Het pakket bevat zaden voor bindsla, ijsbergsla, kropsla, tomaat, andijvie, rode biet, stoksnijboon, prei, spinazie en peen, en een boekje over hoe je aan het werk kunt gaan. Het motto van Rijk Zwaan is: 'Elk kind heeft ooit in een moestuin gewerkt.'

In Den Haag werkt Rijk Zwaan samen met het team Milieueducatie. 65 scholen en 35 kinderopvanglocaties hebben het zadenpakket aangevraagd en opgehaald tijdens het uitdelen van het voorjaarspakket en de bloembollen. Het team Milieueducatie en Rijk Zwaan zijn heel benieuwd hoe de scholen met de zaden aan de slag zijn gegaan: in de klas voorgezaaid, in de moestuin gezaaid of in een moestuinbak? Ook zijn we nieuwsgierig naar de groenten die opkomen, hoe het eruit zal zien en hoe ze smaken.

Zijn er foto’s gemaakt van het werken met de groenten? Die publiceren we graag in de Nieuwsbrief. Stuur uw foto’s naar milieueducatie.po@denhaag.nl.

Groep 7/8 gezocht voor vervoersmiddelenspel

We leven in een wereld waarin de vervoersmiddelen veranderen. Waarom gebeurt dit en wat is het effect van elk vervoersmiddel?

In het nieuwe educatieve spel van Milieueducatie vinden leerlingen de antwoorden op deze vragen in een speelse vorm. De spelers reizen in Den Haag van de ene plek naar de andere plek en elke speler doet dat op zijn eigen manier. Sommige kenners van bordspelen zien elementen van Risk, anderen van Ticket to ride, maar bovenal zien we welke spelers leren!

Interesse om de proefversie van dit spel te spelen?
Laat het weten via: milieueducatie.po@denhaag.nl.


Milieueducatie en de Haagse pabo

Milieueducatie heeft een samenwerkingsverband met de Pabo. Een voorbeeld van deze samenwerking is het Natuur- en Techniekspektakel in het najaar.

Voor het vak Wetenschap en Techniek ontwerpen en maken 2e-jaars studenten allerlei technische én duurzame speelattracties voor kinderen. De attracties variëren van een pannenkoekenklutsmachine tot escaperoom, van gatenkaas tot kettingreactie. Een soort kermis dus, met dit verschil dat je hier juist wél 'achter de schermen' mag kijken. Het is immers de bedoeling dat kinderen, al spelend, kennismaken met techniek.

Bekijk een kort filmpje van het proces van idee tot attractie, Pabo op De Haagse Hogeschool (Natuur & Milieuspektakel).      

Excursies
Het Natuur- en Techniekspektakel is maar een van de onderdelen van de structurele samenwerking van Milieueducatie met de Pabo. In het 1e jaar gaan studenten naar buiten om klassen tijdens de herfstexcursies te begeleiden. In het thema Onderwijs in de Grote Stad begeleiden ze kleuters bij een les op de stadsboerderij, en onderzoeken ze de wijk van een school. Dat gebeurt onder meer aan de hand van het 'Ontwerp je eigen wijk-spel'.

Investeren in de toekomst
In het 2e jaar gaan studenten op werkweek in School in Bos, leren ze les te geven met levende dieren en geven ze practica met leskisten. Ook ontwerpen studenten activiteiten op het groene schoolplein of schoolomgeving en voeren deze uit. Investeren in leerkrachten van de toekomst is investeren in generaties kinderen van de toekomst.


Boomfeestdag 2018

Op woensdag 14 maart 2018 vond de Nationale Boomfeestdag plaats. In de wijk Moerwijk is die dag een buurtfeest gevierd door Basisschool De Grote Beer, Buurtbewoners, Middin, Made in Moerwijk en buurtcentrum de PIT.

Er zijn vijf Alnus glutinosa, vijf Betula pendula en vijf Salix alba langs de Guntersteinweg geplant. De leerlingen van groep 5 hebben via het internet deze Latijnse namen in het Nederlands vertaald en ook gezien hoe de els, berk en wilg in de 4 seizoenen eruit zien.

Daarnaast hebben de leerlingen met de LaboTree onderzocht hoe belangrijk een boom in de omgeving is. De LaboTree is een mobiel bomenlaboratorium, dat speciaal voor schoolpleinen en open dagen is ontwikkeld. Via opdrachten, zoals het maken van bosparfum, luisteren met een stethoscoop naar de sapstroom van de boom en muziek maken met houten instrumenten, doen kinderen kennis op over bomen.

Wilt u samen met uw groep kijken welke bomen in de buurt van uw school staan? Kijk dan in de Haagse bomenapp. Bij Milieueducatie kunnen scholen de Bomentas lenen voor groep 6 en de Bomenkist voor groep 7/8.

Veel boomplezier!


Hup naar buiten!
Hup naar buiten!

Gebruik het schoolplein als extra leslokaal. Een kwartiertje of 30 minuten over? Hup, naar buiten!

Doe een spelletje of iets creatiefs met de natuur. Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vindt u op Hup naar buiten.

Hebt u zelf kleine opdrachten voor op het schoolplein? Laat het ons weten, het liefst met een foto erbij! Stuur uw bijdrage naar milieueducatie.po@denhaag.nl.


Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? U kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks van ons ontvangen.

Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Groentezaden van Rijk Zwaan: ‘Elk kind heeft ooit in een moestuin gewerkt’  
  Groep 7/8 gezocht voor vervoersmiddelenspel  
  Milieueducatie en de Haagse pabo  
  Boomfeestdag 2018  
  Hup naar buiten!  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme

footer
Den Haag © 2018 Proclaimer Afmelden