Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Nieuwsbrief
november 2017
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 november
Op deze bijeenkomst zal Jan Verkerk het freeware fly-onlineprogramma ‘JoinFS’ doornemen, te beginnen met het installeren en de verdere voortgang van A tot Z, om op enig ogenblik te kunnen gaan vliegen met mede-geïnteresseerden.
Het aardige is dat in de ‘online-zaal’ de groep Flevo Flight Simmers aanwezig is en dat Jan in zijn presentatie toewerkt naar het contact maken en het gezamenlijk vliegen met deze groep. U kunt dan in de grote zaal live meekijken hoe dat in z’n werk gaat.
De Flevo Flight Simmers vliegen elke bijeenkomst in hun eigen zaal, maar op de maandagavond ook vanuit huis. U kunt zich natuurlijk bij deze groep aansluiten en… de toegangsdrempel is plezierig laag. Bijzonderheden daarover zal Jan uitleggen en een wat uitgebreider verhaal van hem vindt u over enige tijd op onze website (jawel, we hebben weer een website – zie hieronder).
Overigens kunt u te allen tijde uw eigen flightsim-outfit in ‘De Wieken’ opstellen en vanzelfsprekend bent u vanaf 10.30 van harte welkom, als lid, als introducé maar ook als belangstellende met een ‘nieuwsgierige blik’ naar het vliegen met de flightsimulator. Graag tot ziens op 18 november!
 
Onze website
HCC!Hobbynet heeft enige tijd geleden onze website weer op de rails gezet en daar zijn we erg content mee. Als u de site bekijkt dan ziet u de eerste artikelen al staan – daar zorgt onze voorzitter, Bas Weijers voor.
Het is natuurlijk de bedoeling dat gaandeweg de artikelenstroom op gang komt. Hoe we dat als bestuur (én leden…?) gaan aanpakken, krijgt u in een later stadium te horen.
De mogelijkheid tot inloggen is (voorlopig) niet aanwezig omdat er nog geen vulling aan de database is gegeven. We overleggen op dit ogenblik of er een forum en/of vraagbaak opgezet gaat worden. Bij de voormalige website was dat wel het geval, maar na heel wat oproepen om als moderator of vragen-beantwoorder op te treden was er nauwelijks tot geen respons. Maar… de eerste schreden zijn gezet!
 
Flight Sim Weekend
Twee dagen ondergedompeld zijn in het Aviodrome vanwege het Flight Sim Weekend heeft zeker z’n charme. De HCC-Foyer was bezet met de landelijke Flightsim-interessegroep en de regiogroepen van Rijnmond, Noord-Holland Noord en Friesland. Over het algemeen was zaterdag een behoorlijk drukke dag – beter dan vorig jaar, maar op zondag lieten de bezoekers het toch wat afweten. En waar in andere jaren de jeugdige vliegertjes in groten getale achter de stuurknuppels te vinden waren, was dit nu toch wel minder. Hoewel, de snelle jongens van de DCS-groep in hun fraaie cockpits hadden over belangstelling niet te klagen en dat was goed om te zien. Plezierig was het om wat oude bekenden te ontmoeten die de hobby weer wilden oppakken en er waren ook enkele niet-meer-werkenden die om inlichtingen kwamen.
Een aantal fs-collega’s merkte op dat gestelde vragen meer technische diepgang hadden, dat vooral de keuze voor welke flightsimulator bij elke stand herhaald werd en dat ook 64-bits-vragen zeer ‘in trek’ waren.
De toeloop in de andere hallen was niet goed te beoordelen, maar misschien dat de volgende filmpjes u daar wat uitsluitsel over geven (natuurlijk met dank aan de makers). Op dit ogenblik van schrijven heb ik nog geen foto’s zien langskomen, maar die kunnen we altijd nog op de website zetten.
 
Piloot en Vliegtuig 11-2017
Als u een belangrijk stuk geschiedenis van WOII in een authentieke setting wilt navliegen, kunt u bijna niet om DCS World Normandy 1944 heen. In afgelopen nieuwsbrieven stonden regelmatig verwijzingen, maar Hans Heerkens besteedt op zijn simulatorpagina ruim aandacht aan de periode in Normandië direct na de geallieerde invasie van juni 1944. Daarbij heeft ontwikkelaar Eagle Dynamics inmiddels ook een gedeelte van Zuidoost-Engeland toegevoegd, zodat D-day realistischer kan worden nagebootst.
Het landschap is prachtig gedetailleerd met huizen, wegen, bomen, dorpjes, grotere steden met alle soorten bebouwing zoals het was in de jaren 1939-’45. Het materieel waarmee de opponenten tegenover elkaar stonden kan met behulp van de ‘mission editor’ in het landschap geplaatst worden en vanaf de DCS-website zijn missies te downloaden waar dit voorwerk al verricht is. Het is verstandig om naast het landschap ook het ‘World War II Asset Pack’ aan te schaffen met daarin de B-17 Flying Fortress, manschappen, schepen, auto’s, treinen en alle soorten ander materieel.
Hans bespreekt in zijn recensie ook de Spitfire LF Mk. IX van Eagle Dynamics en, omdat hij in deze iconische Britse jager zelf goed uit de voeten (vleugels?) kan, is dat een interessant en vliegtechnisch gedeelte. Op de leestafel ligt de P&V natuurlijk weer gereed zodat u het zelf kunt nalezen. En om met een mooie en relativerende zinsnede uit het artikel te eindigen: “Met de Spitfire boven Normandië vliegend heb ik geen behoefte aan luchtgevechten; het vredig rondbrommen is al bijzonder genoeg…”.
 
Notam 229
De Notams die Erik Treu ons maandelijks doet toekomen zijn lezenswaardig, leerzaam, breed technisch opgezet en inderdaad, het vraagt soms (vaak?) enige studie maar dan heb je ook wat.
Erik zelf over de inhoud van Notam 229: “De Havilland Canada Beaver met die mooie Pratt & Whitney Wasp Junior van MilViz. Les 6 van de eerste serie vertalingen van Back to Basics van Peter Stark van PC-Pilot. Airbus 320 deel 5 takeoff, artikelen gebaseerd op de video's van Doofer911. Ga even naar onze archiefpagina Notam helemaal onderaan om 'm op te halen”.
Voor hen die met JoinFS online-vliegen is het verslag van Ron van de GA-bijeenkomst bijna een must om te lezen. Daar vindt u uitleg over het ‘elkaar wel of niet zien tijdens het vliegen’ – zeer aanbevolen. Voor een (gratis) abonnement op de Notam kunt u zich hier inschrijven.
 
DCS World
DCS timmert behoorlijk aan de weg en zodoende maakt Bas ons attent op het uitkomen van de AV-8B N/A VTOL HARRIER van Razbam (Razbam is een van de ontwikkelaars die software maakt voor de Digital Combat Simulator van Eagle Dynamics). De Harrier is op dit ogenblik in de voorverkoop en dat scheelt alvast 10 dollar. Maar er is inmiddels nog veel meer aan vliegtuigen, heli’s, scenery, missions, enz. en om een overzicht te krijgen kunt u hier klikken. Misschien hebt u de vliegers van de DCS-groep tijdens het FsWeekend in hun zelf-gebouwde cockpits wel zien vliegen. Zo niet, dan is om meer over DCS te weten te komen een bezoek aan de bijeenkomsten in Almere zeker de moeite waard!
 
Mixture
- Het kenteken van de nieuwe auto van fs-lid Gerard Langen begint heel toepasselijk met PH-…

- Matthias/Simflight.nl verblijdt de X-Plane vliegers met de link naar de C-47 van Manfred Jahn en Jan Visser. Geweldig freeware-toestel, maar doet niet onder voor veel payware aircraft.

- André geeft wat url’s door van de afscheid-nemende Fokker F-70. Hier ziet u er twee.

- Harmen Weistra van HCC-Fryslân komt op het FsW een gemoedelijk praatje maken en vertelt over de powerpoint presentatie op zijn website m.b.t. het gratis downloaden van airportcharts van Eurocontrol. Met dank en zeer aanbevolen – de hele site trouwens.

- Joop Mak van NL-2000 komt eveneens langs met informatie dat de nieuwe installer voor P3D v4.1 gereed is én dat ORBX de scenery van ‘The Netherlands’ niet voor FSX/P3D maakt, maar voor X-Plane (daar was aanvankelijk enige verwarring over).

- Rob/Simflight.nl wijst op een nieuwe versie van JoinFS.

- Op de website van FS Visions een goeie tip over freeware checklists en documenten – handig.

- Klikt u eens op het PilotenPost blog van Joost Visser. Vergeet u vooral het archief niet!

- Omdat er regelmatig vragen komen over Nederlands fora, kunt u voor The Dutch FS Site op onderstaande afbeelding klikken.

 
Agenda
18 – 11: Jan met uitleg en verdieping van het onlineprogramma JoinFS.
16 – 12: Willemijn met haar presentatie van Airmanager 3 en Air Player.
20 – 01: Algemene Ledenvergadering en …
17 – 02: Jan Verkerk met een presentatie over Cold & Dark.
17 – 03: Bas en Emiel met DCS World.
21 – 04: Bas Majoor met alle voorbereidingen voor een vlucht en dán de lucht in.
20 – 05: …
17 – 06: … 
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw flightsim-pc. Er is plaats voldoende.
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt.
-    online-vliegen in/met de groep FlevoFlightSimmers. Probeert u het eens!
-    de helpdesk, voor beginners en gevorderden en vooral ‘kameradenhulp’.
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen.
-    de fs-gerelateerde leestafel.
-    een tweedehands hard - en software tafel, waar u zelf uw spullen op kwijt kunt. Na afloop van de  bijeenkomst kan onverkocht materiaal níet meer in onze kasten opgeslagen worden!
-    de fs-clubcomputer staat stand-by; André legt u graag dingen uit, zoals FsUIPC, SPAD, enz.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: vanaf 10.00 uur kunt u als (online)vlieger alvast uw opstelling in orde brengen. De verdere inloop vanaf 10.30, zodat we tussen 11.00 – 11.15 met een (eventuele) presentatie kunnen beginnen die in principe tot aan de pauze doorloopt (± 12.30).
Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken, terwijl degenen die over de demo/presentatie willen doorpraten dat uiteraard in kleiner verband kunnen doen.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s en opruimen, zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
De Uitsmijter
Al vaker stond hier een link naar een STOL-filmpje, maar wat u na een klik op het vliegtuigje ziet kán bijna niet korter…


Met vriendelijke groet, mede namens het Bestuur,

Gijs Kamerman

 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.