Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 6 juni 2017
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Voortgezet Onderwijs
 

Het einde van het schooljaar nadert, en ook het weer begint zomers te worden. Een drukke periode, met examens, rapporten en vrije dagen, maar voor veel scholen ook een veldwerkmoment: bij ons in het Zuiderpark of vlakbij de school. Alle scholen die wateronderzoek doen kunnen daar dit jaar een zomerse prijs mee winnen: een BBQ aan het strand voor de hele klas! In deze nieuwsbrief meer daarover én over andere wedstrijden en wateractiviteiten.

Wij wensen jullie allen vast een hele fijne zomervakantie!


Prijzen winnen met je wateronderzoek
Prijzen winnen met je wateronderzoek

Het is alweer 15 jaar geleden dat de eerste scholen startten met het project Aquamarijn Blauw. Leerlingen doen in dit project onderzoek naar het water bij hen in de buurt. Al 15 jaar wateronderzoek door Haagse leerlingen, dat mag gevierd worden vinden wij!

Daarom organiseren we een feestje in het Filmhuis op 26 juni. We laten de resultaten van de onderzoeken van de leerlingen op groot scherm zien en reiken prijzen uit aan de beste inhoudelijke en meest populaire inzending. Ook trekken we een winnaar uit alle leerlingen die hun meetgegevens aan ons hebben doorgegeven. Hoofdprijs is een BBQ aan het strand voor de hele klas.  

Nieuw dit jaar is dat alle wateronderzoek door Haagse leerlingen meetelt. Dus ook als u het project Aquamarijn Blauw niet heeft gedaan, maar wel onderzoeksgegevens van de leerlingen over het Haagse water heeft, kunnen ze meedingen naar de prijzen! 

Heeft u posters, films of verslagen van leerlingen die kans willen maken op een prijs? Mail ons, en wij nemen contact op om de materialen op te halen. Wilt u de meetgegevens doorgeven en zo kans maken op de prijs? Maak gebruik van deze formulieren en mail deze naar ons: milieueducatie.vo@denhaag.nl

Afbeelding: Aquamarijn Blauw logo toen en nu


Leerlingen Wellantcollege Madestein Duurzame Masterchefs 2017
Leerlingen Wellantcollege Madestein Duurzame Masterchefs 2017

Op 11 mei 2017 streden leerlingen van 6 Haagse vmbo-scholen om de titel 'Haagse Duurzame Masterchef 2017'. Zij bereidden een zo lekker mogelijk duurzaam gerecht. Zowel bij het kiezen van het gerecht als tijdens het boodschappen doen en koken letten de leerlingen op duurzaamheid. Leerlingen van het Wellantcollege Madestein wonnen met een smakelijke curry.

Tijdens voorrondes op school hebben leerlingteams van het Diamant College, de François Vatelschool, het Roemer Visscher College, het Zuid-West College, SVO de Piramide en Wellantcollege Madestein al duurzaam gekookt met seizoensgroenten. Tijdens de finale bereidden de winnaars van de voorrondes een lekker gerecht met 'City Swimmers', tilapiafilets gekweekt door de Urban Farmers.

De jury beoordeelde de keuze van het gerecht en de ingrediënten op duurzaamheid. Ook beoordeelde ze de techniek tijdens het koken, het samenwerken en uiteraard de smaak en presentatie van het eindresultaat.

De finale vond plaats in de Kookfabriek in de 'New Farm'. Voorafgaand kregen de leerlingen een rondleiding door de kas van de Urban Farmers en een Masterclass van Willem Govers, eigenaar van Brasserie UP. Bij hem kunt u binnenkort het winnende gerecht proeven!

Duuzame Masterchef: het project

Met het project Duurzame Masterchef brengt Milieueducatie al voor het 3e jaar op rij leerlingen op een heel praktische en uitdagende manier in contact met de keuzes die zij dagelijks kunnen maken voor een duurzame en gezonde leefstijl. Ook meedoen volgend jaar? Neem contact op via milieueducatie.vo@denhaag.nl

Afbeelding: Het winnende team, foto Emmy de Graaf


Leerlingen Maerlant-Lyceum ontwerpen klimaatbestendig schoolplein
Leerlingen Maerlant-Lyceum ontwerpen klimaatbestendig schoolplein

Zelf een klimaatbestendig schoolplein ontwerpen tijdens de Klimaatadaptatiedag. Een inleidende lezing, verschillende proeven over infiltratie en waterafvoer en een wandeling door de wijk stoomden de 6 brugklassen van het Maerlant-Lyceum hiervoor klaar.

De leerlingen bedachten met al deze inspiratie onder andere het gebruik van waterdoorlatende tegels, groene daken, meer bomen en waterberging op of onder het schoolplein. De beste ideeën worden door de directie en gemeente bekeken op haalbaarheid en zo mogelijk uitgevoerd.

100 jaar Maerlant

De sectie Aardrijkskunde van het Maerlant raakte geïnspireerd tijdens de workshop Klimaatadaptatie van de afdeling Milieueducatie afgelopen oktober. Aardrijkskundedocent Tim Verhoef: 'We zochten al langere tijd naar een mogelijkheid om een inhoudelijk goed programma op te zetten voor onze brugklassen. Toen dit onderwerp langskwam wilden we hier meteen iets mee doen. Omdat het onderwerp heel actueel is, maar ook omdat ons lustrumjaar - het Maerlant-Lyceum bestaat dit jaar 100 jaar - het thema ‘duurzaamheid’ heeft. We waren positief verrast toen bleek dat medewerkers van gemeente Den Haag hier aan wilden bijdragen.'

Samen met de beleidsmedewerker Water en Milieueducatie werd het programma vormgegeven. De leerlingen maakten o.a. gebruik van de 3D Waterkaart van Nederland en de Klimaatadaptatiebak/Watertafel die Milieueducatie sinds kort uitlenen. Uiteraard zijn er verbeterpunten na zo’n eerste keer, maar al met al was het een zeer geslaagde ochtend.

Afbeelding: De watertafel, foto Emmy de Graaf


Natuurfilmwedstrijd voor jongeren
Natuurfilmwedstrijd voor jongeren

Komende periode kunnen leerlingen met ambitie om filmmaker te worden hun talent testen bij een leuke wedstrijd: de Nationale Natuur Filmwedstrijd van het Wildlife Film Festival Rotterdam.

Om jongeren te interesseren voor de natuur om hen heen en te betrekken bij natuurbehoud, organiseert het Wildlife Film Festival Rotterdam een speciaal jeugdprogramma. Jongeren tot 16 jaar kunnen meedoen door een natuurfilmpje van ongeveer 2 minuten inzenden. Dat kan individueel of in een groep van maximaal 4 personen. Daarmee maken ze kans op een heuse première van hun eigen film in de bioscoopzaal tijdens WFFR 2017.

De wedstrijd is gestart op 1 juni en de uiterste inzenddatum is 29 september 2017.

Meer informatie is te vinden op www.nationalenatuurfilmwedstrijd.nl

Lees verder  ›

Lesopdracht – Kruidenboter maken

Een grote hit bij de leerlingen die wij mogen verwelkomen op het Zuiderpark is het maken van kruidenboter. Leerlingen zien, ruiken en proeven aan planten die als ingrediënt gebruikt kunnen worden voor kruidenboter. Met hun eigen selectie maken ze kruidenboter.

De opdracht is een laagdrempelige manier om heel praktisch het gebruik van planten te leren kennen en ervaren. Voor de leerlingen is vooral ook lekker en leuk om hun eigen creaties en die van anderen uit te proberen.

Download de opdracht


Tips
Wilt u ook een succesvol project, goede tip, les of ander voorbeeld via ons delen met andere Haagse docenten? Laat het weten! Stuur een e-mail naar milieueducatie.vo@denhaag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? En wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen? Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.
 

  In deze nieuwsbrief
  Prijzen winnen met je wateronderzoek  
  Leerlingen Wellantcollege Madestein Duurzame Masterchefs 2017  
  Leerlingen Maerlant-Lyceum ontwerpen klimaatbestendig schoolplein  
  Natuurfilmwedstrijd voor jongeren  
  Lesopdracht – Kruidenboter maken  
  Tips  
  Aanmelden nieuwsbrief  
footer
Den Haag © 2017 Proclaimer Afmelden