Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 6 juni 2018
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Voortgezet Onderwijs
 

Het veldwerkseizoen is aangebroken en het weer werkt lekker mee! Overal horen we over en zien wij leerlingen waterdiertjes zoeken aan de waterkant. En dan vragen we ons af, gebruiken ze de nieuwe waterdiertjes telling pagina al, waarop je meteen kunt zien wat de waterkwaliteit is? In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie leest u er meer over.

Ook meer over het educatieve bordspel dat we ontwikkelen en waar we nog testers voor zoeken. En volop andere interessante buitenopdrachten die vast inspiratie geven als u vaker naar buiten wilt met uw leerlingen!


Wateronderzoek met de Nationale Waterdiertjes telling

Op 7 mei, in de Week van Ons Water, is de Nationale Waterdiertjestelling van start gegaan waarbij scholieren van basis- en voortgezet onderwijs uit het hele land waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren kunnen tellen. Gegevens uit de telling van de waterdiertjes helpen waterbeheerders bij het bepalen van de kwaliteit van ons water.

Biodiversiteit is een goede graadmeter voor de kwaliteit. De initiatiefnemers hopen met de waterdiertjestelling meer inzicht te krijgen in de verschillen in biodiversiteit in de Nederlandse wateren en de achtergrond daarvan. 

Ook na de week van Ons Water kunt u nog het hele jaar door waterdiertjes tellen. Met het bijbehorende lesmateriaal integreert u deze activiteit op een passende manier in het curriculum van klas 1/2 van het voortgezet onderwijs. Het lesmateriaal is te downloaden op www.globenederland.nl/waterdiertjes.

Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is simpel. Iedereen met een schepnet en een smartphone kan naar de waterkant om mee te tellen. De diertjes die deelnemers vangen kunnen via waterdiertjes.nl makkelijk worden geïdentificeerd. Via de website kunt u doorgeven dat het diertje is gespot, waarna een kwaliteitsscore van het water verschijnt. De meetgegevens van de deelnemers aan de Nationale Waterdiertjestelling zijn te gebruiken door onderzoekers, waterschappen, natuurorganisaties en iedereen met interesse voor wat er in het water leeft. Na de zomer worden de resultaten van de telling 2018 gepubliceerd.

Water in Nederland steeds schoner, maar waterkwaliteit moet omhoog
De waterkwaliteit is de laatste tientallen jaren sterk verbeterd. Het gaat steeds beter met het water, maar nog geregeld zitten er te veel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen in.

'Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving.', aldus Edwin Peeters. Hij is wetenschapper van de Wageningen Universiteit die verbonden is aan waterdiertjes.nl. De inventarisatie van de waterdieren vertelt dan ook hoe het met het water is gesteld en waar eventueel nog maatregelen moeten worden genomen. Meten is tenslotte weten.

Ervaringen delen?
Gaat u aan de slag met deze app? Wij zijn benieuwd hoe dit bevalt! Laat u het ons weten via milieueducatie.vo@denhaag.nl?


Testers gezocht voor educatief bordspel 'Snel of Schoon'

Met de stopzetting van de gaswinning in Groningen is energietransitie, de overgang naar gebruik van schone energie, heel actueel. Milieueducatie werkt op dit moment aan 2 nieuwe educatieve producten over dit onderwerp, die we vanaf schooljaar 2018/2019 gratis aanbieden aan de scholen.

Het gaat om een techniekkist Groene Energie, waarin leerlingen zelf experimenteren met het optimaliseren van de opbrengst van zonne- en windenergie en aardwarmte.

Het andere product is een educatief bordspel over vervoerskeuzes, waarin leerlingen door de stad Den Haag reizen en door slim en schoon te kiezen punten kunnen scoren. Beide producten zijn bedoeld voor klas 1-2 van het VO.

Helpt u ons testen?
We zouden beide producten graag nog voor de zomer uittesten met een paar groepen leerlingen.
Heeft u of een collega interesse hierin, en mogen we op school langskomen om één of beide producten met uw leerlingen uit te voeren? Mail ons dan op milieueducatie.vo@denhaag.nl


De Wilde Stad – Biomimicry opdrachten

Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. De stad is soms net zo geschikt om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. De stad is een natuurgebied, rijk aan voedsel, huisvesting en broedmogelijkheden.

De stad vervangt de natuur niet, de stad ís natuur. En van natuur kun je leren, bijvoorbeeld als inspiratiebron voor duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; de natuur geeft verrassende inzichten. We willen graag dat leerlingen die gaan zien! Nieuwsgierig gemaakt door de nieuwe film 'De Wilde Stad' gaan ze zelf op avontuur in hun eigen stad. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. Ze maken hierbij gebruik van de principes van Biomimicry.Lespakket ‘Leren van de natuur in 'De Wilde Stad'
Download het gratis lespakket en ga met leerlingen aan de slag met de tot de verbeelding sprekende opdrachten zoals 'afval bestaat niet' en 'duurzaam wonen'. Het lespakket bestaat uit een set praktische opdrachten en een docentenhandleiding.


Lesmateriaal – Evolutie van de paardenbloem

Bij het onderzoek 'Evoscope' van Naturalis helpen burgers mee om te onderzoeken hoe de natuur zich aanpast aan het leven in de stad.

We kwamen daar onder andere een interessante opdracht over paardenbloemen tegen. Overal te vinden en leuk om te gebruiken als praktijkvoorbeeld van evolutie. U kunt de opdracht op de pagina van Evoscope downloaden.


Tips

Wilt u ook uw succesvolle project, goede tip, les of ander voorbeeld via ons delen met andere Haagse docenten? Laat het weten! Stuur een e-mail naar milieueducatie.vo@denhaag.nl.


Aanmelden Nieuwsbrief
Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? En wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen? Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.
  In deze nieuwsbrief
  Wateronderzoek met de Nationale Waterdiertjes telling  
  Testers gezocht voor educatief bordspel 'Snel of Schoon'  
  De Wilde Stad – Biomimicry opdrachten  
  Lesmateriaal – Evolutie van de paardenbloem  
  Tips  
  Aanmelden Nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme.

footer
Den Haag © 2018 Proclaimer Afmelden