Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 2 mei 2017
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsbrief Rotterdamsebaan mei 2017
 

De gemeente Den Haag werkt aan de bereikbaarheid van stad en regio. Om de bereikbaarheid te verbeteren, legt de gemeente de komende jaren de Rotterdamsebaan aan. Dit wordt de nieuwe weg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag.

Vijvers in Molenvlietpark zijn ook 'waterberging'
Vijvers in Molenvlietpark zijn ook 'waterberging'

Het nieuwe Molenvlietpark heeft niet alleen een recreatieve functie. In het park, dat in het weiland bij de Kansjesmolensloot wordt aangelegd, komen in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland vijvers. Deze vijvers vangen bij hevige regenval een teveel aan water uit het watersysteem tijdelijk op. Een stukje mooie natuur, waarmee tegelijkertijd wateroverlast wordt voorkomen.

'Wanneer het heel hard regent, kan het watersysteem overvol raken’, legt Fred Nederpel van het Hoogheemraadschap uit. ‘Het water kan dan niet snel genoeg naar zee worden afgevoerd. Daarom worden in het binnenland een soort noodbergingsgebieden aangelegd. Het Molenvlietpark is zo’n gebied. Hier kan 60.000m3 water in geval van nood een plek krijgen. De vijvers in het park veranderen dan voor korte tijd in een soort meer. Zo houden de bewoners van Den Haag en omstreken hun voeten langer droog’.

Om te zorgen dat het water in de waterberging blijft, komt er een “boezemkade”, een soort dijk, omheen. De werkzaamheden zijn eind april 2017 gestart en duren tot en met het voorjaar van 2018.

Lees verder

Weg (met de) barriers
Weg (met de) barriers

Op de Binckhorstlaan is het passen en meten met de ruimte: sinds een half jaar ligt er een groot werkterrein met ernaast 2 rijbanen. De eerste maanden werd in fases het werkterrein ingericht en volgden de afzettingen de werkzaamheden. Inmiddels verandert het werkterrein niet veel meer in de komende jaren en ontstaat er ruimte om te zorgen voor een rustiger straatbeeld.

In de afgelopen weken zijn de barriers en paaltjes vervangen door groenstroken in de middenbermen en langs de weg bij Basal. Op de kruising Maanweg-Binckhorstlaan is de verkeersdoorstroming verbeterd door het aanpassen van de belijning. Ook wordt gezorgd voor een nette aankleding van het werkterrein. Aan de kant van de ventweg komt begin juni een bijzondere bouwschutting. En zodra het vaste hekwerk langs de rijbaan staat, kleden we deze in juni aan met hekwerkdoeken die verwijzen naar de inritten van de ventweg aan beide zijden van het werkterrein.


Kansjesmolensloot stukje korter
Kansjesmolensloot stukje korter

Een deel van de Kansjesmolensloot ligt in de weg voor de Rotterdamsebaan en wordt daarom in mei 2017 gedempt. Voordat de Combinatie Rotterdamsebaan dit kan doen, moet de nieuwe verbinding tussen de sloot en het gemaal Ypenburg klaar zijn.

Het gemaal in Ypenburg is nu met een “duiker”, een ondergrondse verbindingsbuis, onder de A4 door verbonden met de Kansjesmolensloot. Om de sloot korter te kunnen maken is een nieuwe verbinding nodig. Hiervoor zijn in maart 2 nieuwe persleidingen aangelegd onder de A4 door. Deze persleidingen worden eind april/begin mei 2017 aangesloten op het gemaal en het nieuwe begin van de Kansjesmolensloot. Daarna kan een deel van de Kansjesmolensloot gedempt worden.

Lees verder

Drie winnaars prijsvraag ’Minder hinder’
Drie winnaars prijsvraag ’Minder hinder’

In februari organiseerde de Combinatie Rotterdamsebaan voor de tweede keer de prijsvraag ‘Minder hinder’. Doel: de bouwhinder te beperken of een positieve boost aan de omgeving rond het werk te geven. Uit de zeer diverse reacties zijn 3 prijswinnaars gekozen. Zij winnen een ondergronds bezoek aan de tunnelboormachine in 2018.

De winnaars stellen voor om een nestpaal voor ooievaars in het Molenvlietpark neer te zetten, bouwlocaties te verfraaien in Mondriaansfeer en om via meer media te communiceren. Benieuwd naar wat de Combinatie Rotterdamsebaan met de ideeën gaat doen?
Lees verder

Gebied rond Fokkerhaven wordt mooier
Gebied rond Fokkerhaven wordt mooier

In de Binckhorst wordt niet alleen de Rotterdamsebaan aangelegd, ook het gebied rond de Fokkerhaven krijgt een metamorfose. De haven krijgt een aantrekkelijke inrichting met meer groen, bankjes en nette parkeerplaatsen. Daarnaast komt er ruimte voor vaste ligplaatsen en verhuurbootjes.

Eind maart zijn de werkzaamheden aan de Fokkerhaven begonnen met het verwijderen van vervuilde grond. Vervolgens wordt er rond de haven nieuwe bestrating aangelegd. Eind mei is de herinrichting van de Fokkerhaven klaar en komt er een steiger, zodat er ook boten kunnen aanmeren.

Een logische gedachte bij werken in een haven is om gebruik te maken van watertransport. Door het aan- en afvoeren van grond en zand over het water hoeft er minder bouwverkeer over de Binckhorstlaan te rijden. Op deze manier hoeven het bouwverkeer voor de Fokkerhaven en Rotterdamsebaan elkaar niet vaker dan nodig te kruisen en dat is goed voor de veiligheid rondom beide werken.

Muntschat in tentoonstelling Romeinse kust
Muntschat in tentoonstelling Romeinse kust

De muntschat, die de Haagse archeologen in de zomer van 2014 vonden in het tracé van de Rotterdamsebaan, is te bewonderen in Muzee Scheveningen in de reizende tentoonstelling ‘Romeinse kust’.

De tentoonstelling gaat over het leven van de Friezen, Romeinen en andere bewoners aan de kust in de Romeinse tijd. Eerder was de tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en in Huis van Hilde in Castricum. Van 22 april tot en met 15 oktober 2017 is de tentoonstelling in Muzee Scheveningen in de Neptunusstraat 90-92.


De Rotterdamsebaan in knooppunt Ypenburg
De Rotterdamsebaan in knooppunt Ypenburg

De Rotterdamsebaan loopt onder de Laan van Hoornwijck, de verbindingsboog A13 en de A4 door. Om dit mogelijk te maken worden 8 bouwkuipen gemaakt, die uiteindelijk op elkaar worden aangesloten. In de 'bak' die zo ontstaat en onder de bestaande wegen doorloopt, wordt de Rotterdamsebaan aangelegd. In de 360 graden-foto’s is goed het verschil te zien tussen de huidige situatie (zonder Rotterdamsebaan) en hoe de nieuwe weg straks onder knooppunt Ypenburg door gaat.

Begin dit jaar zijn voor één van de bouwkuipen damwanden getrild en daarna 295 palen geheid. Deze werkzaamheden aan de bouwkuip zijn onlangs afgerond. De komende periode zal de aannemer de bouwkuip leeggraven en werken aan de betonnen wanden en vloeren.

Rijbanen Laan van Hoornwijck krijgen nieuwe plek
Rijbanen Laan van Hoornwijck krijgen nieuwe plek

In de toekomst loopt de Rotterdamsebaan onder de Laan van Hoornwijck door. Om dit mogelijk te maken, worden onder andere de rijbanen van de Laan van Hoornwijck verplaatst. Het gaat om het deel tussen de Laan van Delfvliet en het viaduct net voorbij de Laan van ’s-Gravenmade. Tot eind juni legt de aannemer eerst de nieuwe rijbaan richting Ypenburg aan; na de zomer volgt de nieuwe rijbaan richting Rijswijk.

De rijbaan richting Ypenburg komt naast de huidige rijbaan te liggen, aan de kant van de bouwkeet. De nieuwe rijbaan gaat over de bouwkuip heen die de afgelopen maanden naast de Laan van Hoornwijck is gebouwd. Na het weekend van 24 en 25 juni gaat het verkeer gebruik maken van deze nieuwe rijbaan.
Lees verder

Volg de Rotterdamsebaan
Volg de Rotterdamsebaan

Foto’s zeggen meer dan woorden. De aanleg van de Rotterdamsebaan omvat onder meer werkzaamheden aan kabels en leidingen, archeologisch onderzoek, de herinrichting en/of aanleg van (nieuwe) wegen, de inrichting van werkterreinen en de bouw van de tunnel. Een impressie van de werkzaamheden kunt u bekijken op het Flickr-account van de Rotterdamsebaan. Regelmatig komen er nieuwe foto’s bij.

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van het project Rotterdamsebaan? Volg het project dan via Facebook, Twitter en/of de Rotterdamsebaan-app


Vragen? Kom langs tijdens het inloopspreekuur

Heeft u vragen over de werkzaamheden die in uitvoering zijn of komen? Elke dinsdag is er van 15.30 tot 16.30 uur een inloopspreekuur Vlietzone in de bouwkeet op de Laan van Hoornwijck 80 en iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur Binckhorst in het Trefpunt Rotterdamsebaan, Binckhorstlaan 174 in Den Haag.

De omgevingsmanager van de Combinatie Rotterdamsebaan beantwoordt al uw vragen over de werkzaamheden die in uitvoering zijn of binnenkort komen. Buiten het spreekuur om is de omgevingsmanager bereikbaar op telefoonnummer (088) 400 80 83.

Met algemene vragen over het project kunt u bellen met de projectorganisatie Rotterdamsebaan via telefoonnummer (070) 353 93 41.


Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd? U kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks van ons ontvangen. Meld u aan via de site.

In deze nieuwsbrief
  Vijvers in Molenvlietpark zijn ook 'waterberging'  
  Weg (met de) barriers  
  Kansjesmolensloot stukje korter  
  Drie winnaars prijsvraag ’Minder hinder’  
  Gebied rond Fokkerhaven wordt mooier  
  Muntschat in tentoonstelling Romeinse kust  
  De Rotterdamsebaan in knooppunt Ypenburg  
  Rijbanen Laan van Hoornwijck krijgen nieuwe plek  
  Volg de Rotterdamsebaan  
  Vragen? Kom langs tijdens het inloopspreekuur  
  Aanmelden nieuwsbrief  
footer
Den Haag © 2017 Proclaimer Afmelden