Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 28 maart 2018
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Voortgezet Onderwijs
 

Warmte en kou wisselen elkaar in rap tempo af, maar de natuur is al aan het rommelen: de lente komt eraan! En daar buiten valt een hoop te zien en te doen.
Zo is ons Veldwerkcentrum en de ontdektuin weer helemaal klaar voor buitenopdrachten dankzij de leerlingen van het Segbroek College, organiseren we een workshop over Citizen Science, waarbij leerlingen lekker buiten wetenschappers kunnen helpen door goed te tellen en komt er over een mooi project waarbij de leerlingen met hulp van een enthousiast team gastdocenten concreet na gaan denken over oplossingen om plastic in zee te voorkomen. En ook bij de finish van de Volvo Ocean Race zijn leerlingen welkom!

In deze nieuwsbrief leest u meer over al deze mooie leermogelijkheden buiten.


Workshop “Citizen Science” 16 april

Vogeltellingen, de ontdekking van de eiwitstructuur van het AIDSvirus, onderzoek naar sterren en buitenaards leven. Zomaar een paar voorbeelden van Citizen Science: onderzoek waarin amateur wetenschappers een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Door de inzet van deze amateurs verzamelen professionele wetenschappers veel meer bruikbare data, of komen ze sneller en efficiënter tot conclusies. Daarnaast maakt het de wetenschap een stuk toegankelijker voor de 'gewone' burger.

Ook voor leerlingen zijn er Citizen Science projecten. Tijdens de workshop Citizen Science op 16 april 2018 presenteren wetenschappers achter twee van deze voorbeelden hun onderzoek. Ook gaan we in discussie: hoe betrouwbaar zijn data van leerlingen, hoe maken we onderzoek echt toegankelijk voor jongeren en welke winst zit er voor scholen in meedoen aan een Citizen Science project?

Gastsprekers Naturalis en By the Ocean We Unite
Naturalis onderzoekt in het kader van het project Nederland Zoemt in samenwerking met leerlingen, families en volkstuinders hoe het gaat met de wilde bij. Citizen Science betrekt het publiek bij het onderzoek naar wilde bijen en geeft mensen de mogelijkheid om bij te dragen aan duurzame, levensvatbare populaties van bestuivers binnen en buiten de stad. Voor scholen heeft Naturalis het lespakket Nederland Zoemt -onderzoek aan wilde bijen ontwikkeld waarover Jeroen van der Brugge meer zal vertellen.

Stichting By the Ocean we Unite neemt mensen, organisaties en overheden al zeilend mee het water op om hen enerzijds de schoonheid van de natuur te laten ervaren en tegelijkertijd – in samenwerking met marien biologen - bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar plasticvervuiling.

Zij zullen onder andere de volgende (wijdverbreide) methoden bespreken:

Literati-app
Identificeren, in kaart brengen en verzamelen van afval wereldwijd.
OSPAR-methode
Monitoring strandafval.
Zandsampling (Universiteit Leiden)
In kaart brengen microplastics op stranden.

Aanmelden
De workshop wordt gehouden op 16 april 2018, van 15.00 – 17.00 uur in het Veldwerkcentrum in het Zuiderpark. De workshop is gratis voor docenten van Haagse scholen. Omdat er beperkt plaats is, dien je je wel aan te melden. Dat kan tot 12 april via milieueducatie.vo@denhaag.nl o.v.v. je naam, school en contactgegevens. Wees er snel bij, want vol=vol!


Segbroek College knapt Veldwerkcentrum op tijdens NL-Doet

Op 9 maart hebben leerlingen van klas 3mavo van het Segbroek College onder leiding van hun docent dhr. Nijhuis verschillende klussen gedaan in onze ontdektuin. Ze hebben, ondanks dat niet iedereen er rekening mee hield dat ze wat vies konden worden, fantastisch werk geleverd! Mede dankzij hun inzet ligt de ontdektuin op het Zuiderpark er weer mooi bij voor het komende groei seizoen.

Om 9.00 uur stonden 23 leerlingen klaar om hun bijdrage te leveren aan NL-Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een dag in de schoolbanken is toch net iets anders dan een dag tillen, scheppen, schoffelen en planten. En dat was voor sommigen best even wennen. Maar nadat ze zich over die eerste drempel heen gezet hadden, is er keihard gewerkt door de heren en dames van het Segbroek.

Alle klussen die NME had voorbereid voor NL-doet hebben ze aangepakt. Het aanleggen van een paadje, aanvullen van plantenbakken, het opruimen van een rommelhoekje en het maken van de windowfarm, het is allemaal gedaan, en was al klaar voor 14.00 uur! Wethouder Wijsmuller van Duurzaamheid, die kwam om mee te helpen met bomen planten in de boomgaard, was maar net op tijd om de leerlingen nog te helpen.

De ontdektuin ligt er dankzij de leerlingen van 3 mavo weer goed bij. Als u wilt profiteren van het geleverde werk bent u van harte welkom om veldwerk te komen doen bij ons op het Zuiderpark.

U kunt zich aanmelden via ons jaarprogramma of via milieueducatie.vo@denhaag.nl.


Plasticvrije Noordzee

Gemeente Den Haag gaat de strijd aan met de plastic soep in de Noordzee. Leerlingen uit Den Haag worden uitgedaagd mee te denken over oplossingen voor hun eigen stad.

Een team experts begeleidt de leerlingen bij het doen van onderzoek naar het ontstaan van zwerfafval en in het ontwikkelen van (preventieve) oplossingen. De beste ideeën worden aan de gemeente aangeboden, die zal kijken naar de mogelijkheden van uitvoering. Doen jullie ook mee?

Hoe werkt het?

Een team experts (marien ecologen, sociologen, expeditieleiders, zeilers) van By the Ocean we Unite, dat zich dagelijks bezig houdt met mariene vervuiling, staat voor jullie klaar. Met beelden van het onderzoek dat zij doen tijdens internationale zeilexpedities nemen ze de leerlingen mee in de stand van zaken rond de ‘plastic soep’: Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoe groot is het probleem? Wat zijn de effecten op mens en dier? Welke oplossingen zijn er al? Wat kun je zelf doen?

Vervolgens gaan de leerlingen in teams aan de slag met een vraagstuk over zwerfafval. Gemeente Den Haag brengt vraagstukken uit de praktijk in. De leerlingen zetten een kort onderzoek op en voeren het uit in eigen stad. Op basis van de zo verkregen inzichten gaan ze aan de slag met het bedenken van oplossingen. De beste ideeën presenteren ze aan de gemeente en deze ideeën komen in aanmerking voor uitvoering! Tijdens de uitvoering in Leiden vorig jaar zetten de winnende teams bijvoorbeeld samen met een wethouder graffiti tekeningen rond prullenbakken, om van het weggooien van afval een spel te maken.

Project op maat
We geven graag iedereen de kans mee te doen; klassen van alle leeftijden en niveaus kunnen zich aanmelden. Het team experts begeleidt het project. Daarnaast houden we rekening met uw rooster: ons programma kan in een tweedaagse, ééndaagse, of als introductie van een vak aangeboden worden. Het project loopt van de lente tot en met de herfst van 2018.

Interesse om mee te doen?
Laat het ons weten! We komen graag langs om te bespreken hoe we het project in kunnen passen in uw lesrooster. Kijk voor meer informatie op de website van de Grondstofjutters of van By the Ocean We Unite. Aanmelden kan ook via milieueducatie.vo@denhaag.nl

Dit project is een samenwerking tussen gemeente Den Haag (NME en Beheerafdeling), Grondstofjutters en By The Ocean We Unite en heeft tot doel plastic vervuiling in de Noordzee terug te dringen en jongeren daar op een positieve en motiverende wijze bij te betrekken.


Wereld Water College

Maak kennis met de Water sector: ervaar alles over scheepsbouw, waterkwaliteit, dijkbescherming en water innovaties. Op dinsdag 26 juni 2018 vindt het Wereld Water College plaats, op initiatief van Topsector Water en Maritiem en De Haagse Hogeschool, waar leerlingen uit de bovenbouw ter plekke hun kwaliteiten kunnen testen en deze uitdagende sector kunnen leren kennen.

Het programma bestaat uit een gastles bij u op school, een excursie naar de Volvo Ocean Race Village en het bezoek aan de Xperiences in het Zuiderstrandtheater (ongeveer 3 uur). Dit jaar vindt het Wereld Water College plaats tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in Scheveningen. Negen dagen lang staat de haven van Scheveningen in het teken van de Nederlandse watersector. Mis deze kans niet om met uw leerlingen dit unieke evenement mee te maken!

Praktische informatie

Waar: Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag
Wanneer: Dinsdag 26 juni 2018
Hoe laat: Van 10:00 tot 16:00 uur
Voor wie: Bovenbouw leerlingen
Kosten: 25% eigen bijdrage busvervoer. Kosteloze afmelding tot 12 juni 2018.

Meld je nu aan!
Schrijf je hier in of stuur een e-mail voor meer info: Wereld Water College.


Lesmateriaal – Kikkerdril

Het voorjaar is er weer en dan komen ook de kikkers weer tevoorschijn! Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om de ontwikkeling van de kikker live te volgen in de klas, een mooi praktijk voorbeeld van ontwikkeling, de metamorfose van kikkerdril naar kikkervisje.

Bij NME kunt u kikkerdril ophalen om dat met uw leerlingen groot te brengen tot kikkers. Ondersteunend materiaal en meer informatie over kikkers vindt u op onze website.

Het kikkerdril zelf kunt u aanvragen via ons jaarprogramma of mail ons milieueducatie.vo@denhaag.nl.


Tips
Wilt u ook een succesvol project, goede tip, les of ander voorbeeld via ons delen met andere Haagse docenten? Laat het weten! Stuur een e-mail naar milieueducatie.vo@denhaag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? En wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen? Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Workshop “Citizen Science” 16 april  
  Segbroek College knapt Veldwerkcentrum op tijdens NL-Doet  
  Plasticvrije Noordzee  
  Wereld Water College  
  Lesmateriaal – Kikkerdril  
  Tips  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme.

footer
Den Haag © 2018 Proclaimer Afmelden