Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 20 september 2018
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Primair Onderwijs
 

Ook in het schooljaar 2018-2019 schenken veel scholen weer aandacht aan natuur en milieu. Met onder meer de nieuwe versie van het project De Klieners en het nieuwe project Smakelijke Moestuin, dat zich richt op de jongste kinderen en hun ouders, willen wij daarbij graag helpen. Het team Milieueducatie wenst alle scholen een mooi en groen schooljaar!

Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u zelf een stukje schrijven over uw ervaringen met het werk van Natuur- en Milieueducatie? Stuur een mailtje naar milieueducatie.po@denhaag.nl.


De Klieners vernieuwd!

Afval, recyclen, een schone leefomgeving, plastic soep: het zijn steeds terugkerende thema’s bij lessen over het milieu en bij burgerschapsvorming. Daarbij past het project De Klieners (groep 1 t/m 8) dat al een aantal jaren in ons jaarprogramma staat.

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van afval en afvalverwerking in Den Haag. Daarom heeft De Klieners een opfrisbeurt gekregen. Het Ren-je-rotspel is vernieuwd en ook hebben de ontwikkelingen op het gebied van inzamelen van PMD-afval en ORAC’s een plekje gekregen. De Klieners zijn nu kleurrijker met nog meer concreet en aanschouwelijk materiaal!

Ook hebben we de leerkrachthandleidingen gebruiksvriendelijker gemaakt en wordt dit jaar de ondersteunende website www.milieueducatiedenhaag.nl/site/klieners aangepast. Alle handleidingen en werkbladen zijn hier te vinden, evenals een digitale quiz en veel informatie met links naar websites en filmpjes.


Gratis fris water op het groene schoolplein

Dunea wil meer tapkranen plaatsen op openbare plekken. Dat is beter voor het milieu, want kraanwater hoeft niet vervoerd te worden en dat scheelt plastic flesjes.

De flesjes die al in omloop zijn, worden zo opnieuw gebruikt en dat vermindert zwerfafval en plastic soep. Verder is het drinken van kraanwater niet alleen duurzaam, maar ook gezond en lekker! De watertap is daarom niet alleen een aanwinst voor de school maar voor de hele buurt. De plaatsing wordt medegefinancierd door GGD Haaglanden en Fonds 1818.

Een aantal basisscholen in de krachtwijken in Den Haag, die een openbaar 'vergroend' schoolplein hebben, kreeg een aanbod om een watertap te plaatsen. De school betaalt jaarlijks alleen een bedrag voor onderhoud en verplicht zich aandacht te besteden aan het onderwerp met een 'educatief watertap pakket' voor de groepen 1-8.

In dit educatieve 'watertap' pakket zit een aanbod van GGD Haaglanden, Dunea en Milieueducatie samen.

GGD Haaglanden voor gr 1-4: een liedje en een Quiz.
Dit is nieuw lesmateriaal met als thema waterdrinken is gezond!
Dunea heeft een aanbod voor gr 5/6: 'Van bron tot kraan'. Een excursie in het waterwingebied met een duinwachter om te zien waar ons drinkwater gewonnen wordt.
Uit het Jaarprogramma NME: Keuzekist Klassewater voor gr 7/8.
Het woord 'keuze' zegt precies waar het in deze leskist om draait: de grote hoeveelheid drankverpakkingen die de leerlingen van thuis meenemen is een probleem. Pakjes of flesjes sap, dat kan minder als je op school water uit de kraan drinkt. Dus geen pakjes meer van huis maar water uit de kraan? De leerlingen gaan in 9 stappen onder andere op internet op zoek wat van beide keuzes de consequenties zijn. 

De watertaps worden geplaatst in de periode september tot eind november, voordat de vorstperiode begint.


Ontdekkend tuinieren: koken met de oogst

De hele maand september wordt er op de tuinen van Milieueducatie gekookt met de groenten en kruiden uit de tuin. Daar hebben de leerlingen voor de zomervakantie naartoe gewerkt met de lessenserie Ontdekkend Tuinieren.

Ontdekkend Tuinieren start in maart met een les waarin de leerlingen kiezen voor welk gerecht zij planten willen kweken in de schooltuin. Gaan we een pizza maken of een stamppotje, gaan we voor een salade of een extra gevulde maaltijdsoep? Welke groenten en kruiden hebben we daarvoor nodig? In de weken daarna gaan deze leerlingen onderzoeken wat die planten allemaal nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Spelen weersomstandigheden een rol en wat eten planten nu eigenlijk, groeien planten beter in de aarde of kan het ook anders? Na de zomervakantie is de afsluitende les. Dan maken de leerlingen het gerecht waar de groep voor heeft gekozen. En na deze hele droge zomer is het natuurlijk spannend of de planten genoeg gegroeid zijn om er een lekkere pizza of een soepje van te maken. Ook de leerlingen die de lessenserie Tuinbouw hebben gevolgd gaan de door hen gezaaide gewassen proeven door er een soepje van te maken!

Kijk voor meer informatie en opgeven op de site van Milieueducatie

Lees verder  ›

Smakelijke Moestuin

Peuters leren groenten kennen en eten met het project Smakelijke Moestuin. De peuters zaaien samen met hun begeleider groente in een (aangeleverde) bak van een vierkante meter en leren zo hoe de planten groeien, ruiken en eruit zien. Maar ook hoe groenten smaken, want doordat ze hun eten hebben zien groeien, willen ze het ook proeven. Ook leren ze wat er groeit in welk seizoen en hoe je groenten kunt oogsten.

De Smakelijke Moestuin is een samenwerkingsproject voor peuters van de organisaties Jong Leren Eten, Haagse Aanpak Gezond gewicht/GGD en de afdeling Natuur en Milieueducatie van de Gemeente Den Haag. Het doel van het project is dat peuters vaker en meer verschillende soorten groente eten en zo een gezonder eetpatroon krijgen. Daarnaast wil Smakelijke Moestuin ook ouders/verzorgers bewuster maken van de waarde van groente en het belang van een gezond voedingspatroon bij jonge kinderen. Een van de subdoelen van het project is dat ouders/verzorgers hun kinderen meer groente laten eten.

In de herfst van 2018 willen we met tien peuterspeelzalen, kinderopvang- en vve- locaties van start gaan in de drie Haagse wijken Escamp, Laak en Centrum. Het project heeft een duur van drie jaar. Scholen die belangstelling hebben voor dit project en/of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen via milieueducatie.po@denhaag.nl.


Techfinder

Dé plek om technieklessen te vinden in en rondom Den Haag is Techfinder. De site bestaat al een jaar, en is weer helemaal up to date gemaakt. Ook hebben verschillende bedrijven en instanties beloofd de komende tijd de site te vullen met nog meer lessen! Veel van de producten van onder meer Milieueducatie, het Science Centre Delft en het Museon zijn al op de site te vinden.

Het implementeren van technieklessen in het onderwijs wordt met Techfinder een stuk makkelijker. Leerkrachten kunnen een account aanmaken en vervolgens lespakketten lenen of huren. Daarnaast kunt elke les en lespakket voorzien van een review, zodat u uw collega’s kunt helpen een goede keus te maken uit het aanbod..

Meer informatie vindt u op de website Techfinder.


Hup naar buiten!

Gebruik het schoolplein als extra leslokaal. Een kwartiertje of 30 minuten over? Hup, naar buiten!

Doe een spelletje of iets creatiefs met de natuur. Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vindt u op Hup naar buiten.

Kijk voor ideeën op www.onsgroeneschoolplein.nl

Hebt u zelf kleine opdrachten voor op het schoolplein? Laat het ons weten, het liefst met een foto erbij! Stuur uw bijdrage naar milieueducatie.po@denhaag.nl.


Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? U kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks van ons ontvangen.

Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  De Klieners vernieuwd!  
  Gratis fris water op het groene schoolplein  
  Ontdekkend tuinieren: koken met de oogst  
  Smakelijke Moestuin  
  Techfinder  
  Hup naar buiten!  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van
Gemeente Den Haag
Afdeling Milieueducatie
www.denhaag.nl/nme

footer
Den Haag © 2018 Proclaimer Afmelden