Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 12 september 2017
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Primair Onderwijs september 2017
 

Leren óver de natuur doe je ín de natuur. Voor leerkrachten die graag eens met hun leerlingen aan de slag gaan in een park, een bos of de duinen, is het nieuwe programma 'NatuurWijs' ontwikkeld. Onder begeleiding van een ‘NatuurWijzer’ trekken kinderen en leerkracht erop uit! In deze Nieuwsbrief vertellen we er meer over.

Verder in de Nieuwsbrief: Leerkrachten die zich willen laten informeren over veldwerkmaterialen en door de natuur geïnspireerde technieken kunnen terecht op de miniconferentie Biologie op 27 september, leerkracht Bernice Meeuwisse laat zien hoe zij dieren inzet in de klas, en scholen in Transvaal/Centrum helpen bij het oplossen van afvalproblemen.


Hebt u suggesties? Of wilt u zelf een stukje schrijven over uw ervaringen met het werk van Milieueducatie? Stuur dan een e-mail naar milieueducatie.po@denhaag.nl!


Leren over de natuur met NatuurWijs
Leren over de natuur met NatuurWijs

De natuur in trekken, om zaden te zoeken in een herfstbos of met storm een strandwandeling te maken. Die kans krijgen leerlingen met NatuurWijs.

NatuurWijs is een nieuw programma waarbij kinderen een ochtend, een hele dag of zelfs 3 dagen met een 'NatuurWijzer', bijvoorbeeld een boswachter, natuurgids, boomverzorger of andere natuurdeskundige, het bos, het park of de duinen bezoeken. Daar doen ze spelletjes, voelen, proeven, horen en ruiken ze de natuur. Ze zien dieren, vinden sporen, kortom ze ontdekken de natuur en leren wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Want leren over de natuur doe je in de natuur!

De NatuurWijzer bepaalt samen met de leerkracht het thema en overlegt over de leerdoelen. Thema's voor de buitendag zijn bijvoorbeeld biodiversiteit, het seizoen, dieren, planten, paddenstoelen, of een specifiek onderwerp zoals vogels, insecten, jonge dieren in de lente of zaadverspreiding in de herfst. De NatuurWijzer stimuleert leerlingen om binnen het thema zelf in de natuur op ontdekking te gaan met creatieve en uitdagende opdrachten. Op deze manier beleven de kinderen de natuur en onthouden zij wat zij leren.

Het programma is speciaal geschikt voor groep 4.

Per buitendag zijn leerlingen circa 5 uur in de natuur. De aanvangstijd en eindtijd worden in overleg afgestemd op de schooltijden.

De prijs voor het programma van 1 dag is €195,- per groep (scholen uit krachtwijken betalen €60,-).

De prijs voor het programma van 3 dagen is €495,- per groep (scholen uit krachtwijken betalen €50,-).

Meer informatie is te vinden op www.natuurwijs.nl


Jan Maasland met pensioen
Jan Maasland met pensioen

Net voor de zomervakantie is onze chauffeur Jan Maasland met pensioen gegaan.

Bijna 40 jaar heeft hij, eerst voor School- en Kindertuinen en daarna voor Milieueducatie, gewerkt. Jan Maasland was een vertrouwd gezicht voor de scholen. De laatste jaren bezorgde hij vaak leskisten en veel scholen kennen hem dan ook als de ‘meneer van de leskisten’. Namens de scholen willen we hem graag bedanken voor het vele leerplezier dat hij gebracht heeft.

Vanaf september brengt onze nieuwe chauffeur, Ruud Deira, de leskisten rond.


Week van de Biologie
Week van de Biologie

Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) bestaat dit jaar 35 jaar. Dat lustrum wordt gevierd met heel Nederland in de Week van de Biologie van 25 september tot en met 1 oktober. Het NIBI vindt het belangrijk dat meer mensen meer weten van biologie. Niet alleen omdat dat nodig is bij keuzen op gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid, ook omdat het gewoon leuk en interessant is om meer te weten van het leven op onze planeet.

Tijdens deze week organiseren musea, scholen, universiteiten, bedrijven en andere organisaties lezingen, workshops en congressen over het belang van biologie voor onze gezondheid, voor duurzame voedselproductie, voor een florerende biodiversiteit en voor een gezonde leefomgeving. Ook worden er veldexcursies georganiseerd. Op woensdag 27 september is er een grote wetenschapsdag waaraan alle basisscholen in Nederland mee kunnen doen. Daarnaast zijn alle activiteiten die bijdragen aan beter begrip van biologie, welkom.

Miniconferentie
Milieueducatie Den Haag biedt in deze week ook een activiteit aan. Op de miniconferentie Biologie kunnen leerkrachten in 2 workshops aan de slag: een workshop ‘Werken met veldwerkmaterialen’ (denk aan binoculairs, secchischijf, microscoop en educatieve buitenkoffer), en een workshop ‘Technieken uit de natuur; Biomimicry op het schoolplein, of hoe de techniek kan leren van de natuur’. Er is plek voor 15 leerkrachten per workshop. Dus wacht niet te lang met aanmelden.

De miniconferentie vindt plaats op woensdag 27 september van 13.45 tot 17.00 uur in veldwerkcentrum Zuiderpark, Anna Polakweg 7 in Den Haag.

Aanmelden vóór 18 september bij berthe.schipper@denhaag.nl

Meer informatie over de Week van de Biologie: www.weekvandebiologie.nl.

Tijdens de aftrap van de TrashUre Hunt op 17 mei in stadsdeel Escamp is samen met basisschool De Wissel een nieuwe broodcontainer in gebruik genomen. Na een spannend verhaal over Broodkapje en de ‘vieze rat’ hebben leerlingen 65 broden naar de container gedragen. Tot slot klonk er een harde knal van de broodzakjes. Geef geen brood aan de eendjes want dan krijgen we steeds meer ratten en ander gespuis!


Dieren kunnen kinderen laten praten
Dieren kunnen kinderen laten praten

Daar zit je dan. De eerste schooldag. Een klasje kijkt gespannen toe. Allemaal kinderen die in deze groep zitten omdat hun Nederlandse taal onvoldoende ontwikkeld is. Stil. Het blijft een heel rustig dagje.

Tot de volgende dag. Dan hoor ik verbaasde uitroepen: 'cavia's!!!'. En weer gebeurt wat al eerder gebeurde en waarop ik nu ook hoopte: kinderen die nauwelijks praten, hoor ik praten. Zelfs als de ouders komen kijken, vragen de kinderen om een lesje cavia's. Ze willen hen vertellen wat ze weten.

Een paar jaar geleden zat I. in mijn klas. Hij praatte niet. Ik wilde graag weten wat in hem omging. Op een middag waren de andere kinderen buiten aan het spelen met een juf. I. bleef bij mij. Toen ik een cavia op mijn schoot nam en hem liet aaien, begon hij te vertellen. Honderduit. Ook de dingen die ik zo graag wilde weten.

Dieren kunnen, wat mij met mijn jarenlange studie niet lukt: kinderen laten praten.

Bernice Meeuwisse, leerkracht van groep Kikker, Koningin Beatrixschool


Haagse Milieuhelden
Haagse Milieuhelden

Op negen scholen in Transvaal/Centrum kunnen van maandag 4 tot en met woensdag 13 september elf groepen 7 en 8 kijken naar en meedoen aan de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld?’.

De voorstelling, interactief theater en educatieve workshop in één, wordt georganiseerd door de Stichting Milieubende en zet kinderen aan om mee te denken over oplossingen voor de afvalproblematiek. Milieueducatie biedt deze voorstellingen aan in opdracht van de beleidsafdeling van Stadsbeheer (BAS).

Afval is grondstof
Afval is eigenlijk helemaal geen afval. Afval is waardevol materiaal en een grondstof voor nieuwe spullen. Van 35 grote plastic flessen kan bijvoorbeeld een fleecetrui worden gemaakt. En oud textiel kan weer worden gebruikt in autostoelen en voor nieuw textiel. Maar dan is het wel belangrijk dat de afvalsoorten goed van elkaar worden gescheiden. Ieder soort materiaal in zijn eigen bak.

In Den Haag gooien mensen heel veel weg. Wel een kilo per persoon per dag. Dat zou misschien best wel wat minder kunnen. Er komt veel op straat terecht: blikjes, flesjes, papiertjes. Of huishoudelijk afval , dat mensen soms zomaar op straat zetten of gooien. Vaak staat dat naast een container. Dat ziet er niet alleen vies uit, het is niet goed voor alles wat leeft en groeit.

Milieubende daagt met de voorstelling leerlingen uit om iets slims bedenken waardoor mensen geen afval meer naast containers zetten, maar het voortaan netjes in de bak gooien die daarvoor bedoeld is.

Haagse kracht
Milieueducatie heeft een expertteam samengesteld met mensen van bijvoorbeeld de afdeling handhaving en milieucoaches, die tijdens het onderzoek van de leerlingen kunnen helpen met advies en informatie. Het moet toch lukken om met zoveel milieuhelden Transvaal een klein beetje schoner te krijgen?

Wedstrijd
Er is ook een wedstrijd aan verbonden! De groepen krijgen de opdracht om de meest ludieke en effectieve actie te bedenken om mensen te motiveren om minder weg te gooien, om beter te recyclen en beter om te gaan met het milieu. Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden ideeën en plannen. Uiteindelijk krijgen 3 genomineerde scholen een uitnodiging voor het slotevenement. De winnende school wordt dan bekendgemaakt.

Meer informatie over Stichting Milieubende: www.milieubende.nl.


Hup naar buiten!
Hup naar buiten!

Gebruik het schoolplein als extra leslokaal. Een kwartiertje of 30 minuten over? Hup, naar buiten! Doe een spelletje of iets creatiefs met de natuur. Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vind je op Hup naar buiten.

Dit keer zijn er geen nieuwe opdrachten.

Kijk voor ideeën op www.onsgroeneschoolplein.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? U kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks van ons ontvangen.

Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Leren over de natuur met NatuurWijs  
  Jan Maasland met pensioen  
  Week van de Biologie  
  Dieren kunnen kinderen laten praten  
  Haagse Milieuhelden  
  Hup naar buiten!  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme

footer
Den Haag © 2017 Proclaimer Afmelden