Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 29 november 2017
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Primair Onderwijs november 2017
 

Met oud brood kun je lekker eten maken en bovendien heb je dan minder afval. Het idee een 'Broodnodig Kookboek' te ontwikkelen, levert Basisschool Onze Wereld de eerste prijs op in de wedstrijd ‘Haagse Milieuhelden’. Milieueducatie feliciteert de school en de twee andere prijswinnaars van harte!

Verder onder meer in deze nieuwsbrief: Milieueducatie zet leeractiviteiten op Techfinder.nl, scholen in Ypenburg maken een ontwerp voor het Bieslandse Bos en denk aan de Warme truiendag op 2 februari!

Hebt u suggesties? Of wilt u zelf een stukje schrijven over uw ervaringen met het werk van Milieueducatie? Stuur dan een e-mail naar milieueducatie.po@denhaag.nl!


Onze Wereld eerste prijs in Milieuheldenwedstrijd

Basisschool Onze Wereld heeft de wedstrijd 'Haagse Milieuhelden' gewonnen met een idee voor een 'Broodnodig Kookboek'. In dit kookboek staan recepten voor het verwerken van oud brood. Met oud brood zijn heel lekkere gerechten te maken! Onder begeleiding van professionals gaan de leerlingen dit idee nu uitvoeren.

De wedstrijd ‘Haagse Milieuhelden’ was verbonden aan de voorstelling en educatieve workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld?’ Deze voorstelling, georganiseerd door Stichting Milieubende, werd in september door Milieueducatie Den Haag aangeboden aan elf groepen 7 en 8 op negen scholen in Transvaal/Centrum. Leerlingen gaan daarin zelf aan de slag om oplossingen te bedenken voor milieu- en klimaatproblemen.

In Den Haag doen we veel aan afvalscheiding en recycling en rondom de Haagse markt is er veel overlast door zwerfafval. In de wedstrijd was daarom extra aandacht voor de vraag: hoe zorg je ervoor dat mensen minder weggooien en afval beter sorteren? Die vraag heeft veel ideeën opgeleverd om het leuker te maken afval netjes in de afvalbak te gooien. Er waren pratende prullenbakken, prullenbakpoppen die knuffels uitdelen… zelfs een vliegende prullenbak op zonne-energie.

De prijsuitreiking vond op 10 november plaats in Stadsboerderij de Woelige Stal. Samen met de juryleden en stadsdeeldirecteur Centrum Marc Prins reikte presentator en Milieubende-acteur Art-Jan de Vries de prijzen uit. Het ingezonden idee wordt werkelijkheid!

De groepen hebben het de jury behoorlijk moeilijk gemaakt. Elke school heeft zó veel energie gestoken in de milieuheldenboeken, en zó veel leuke en goede ideeën bedacht, dat de jury aardig wat pittige discussies heeft moeten voeren om de winnaars aan te kunnen wijzen. Daarnaast heeft de jury ook gekeken naar de creativiteit en uitwerking van de inzendingen en de andere ideeën in het Milieuheldenboek.

Eerste prijs
Studieklas van Basisschool Onze Wereld heeft twee ideeën. Naast het ‘Broodnodig Kookboek’ maken de leerlingen tassen van oude T-shirts en reclamebanners.

Tweede prijs
RK Basisschool De Buutplaats heeft bedacht dat er meer voorlichting moet komen en meer milieulessen op school. De leerlingen gaan een vlog maken over hun milieuheldendaden.

Derde prijs
Transvaal University, de zaterdagschool van OBS Het Galjoen gaat een mascotte maken die mensen moet aanmoedigen hun afval op de goede manier weg te gooien.

Meer informatie
- Prijsuitreiking van de Milieuhelden op youtube
- Milieubende actief in Transvaal


Techniek en Milieueducatie

Op de website van Techfinder staan heel veel lesideeën voor wetenschap- en technologieonderwijs overzichtelijk bij elkaar. Ook Milieueducatie heeft hier verschillende leeractiviteiten geplaatst, te vinden via regio Haaglanden.

De komende tijd zijn we op zoek naar scholen die al druk bezig zijn om hun techniek te implementeren of daar juist hulp bij nodig hebben. Sommige scholen voeren leuke ideeën uit in een wetenschap- en technieklokaal of hebben een sterk geïntegreerde leerlijn. Andere scholen hebben juist behoefte aan meer ideeën om te kunnen voldoen aan de leervraag.

Wie wil sparren over techniek in het basisonderwijs of wil laten zien wat er op de school gebeurt rond wetenschap en techniek, nodigen wij graag uit contact op te nemen met milieueducatie.po@denhaag.nl.

‘Coole’ les over warmte
‘Coole’ les over warmte

In de week vóór de herfstvakantie kregen de groepen 7 van basisscholen OBS De Vlierboom en CBS De Vliermeent in de Vruchtenbuurt een 'coole' gastles.

Het initiatief voor deze les kwam van Warm in de Wijk. Dit is een groep actieve buurtbewoners die willen overstappen naar een netwerk van duurzame warmte en zo de uitstoot van CO2 helpen verminderen. Met de gastles willen zij de jonge generatie buurtbewoners laten zien hoe zij zélf kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Stichting Milieu Dichterbij ontwikkelde de les samen met Duurzaam Den Haag en Milieueducatie. Na afloop zijn zowel leerlingen als leerkrachten enthousiast over de gastles. Kinderen wisten al veel van milieu. Maar ze hebben ook nieuwe dingen geleerd: dat je energie uit een aardappel kunt maken bijvoorbeeld, dat het ook stroom kost als de tv op standby staat en dat je je huis kunt verwarmen met warmte uit de aarde.
Lees verder  ›

Scholen maken ontwerp voor het Bieslandse bos
Scholen maken ontwerp voor het Bieslandse bos

Milieueducatie en Staatsbosbeheer hebben een mooie doelstelling: we willen meer kinderen naar buiten laten gaan en  de bossen  in trekken.

Een van die bossen is het Bieslandse bos, een gevarieerd bos tussen Delft en Zoetermeer. Dit willen we voor kinderen leuk en aantrekkelijk maken en daarbij is de hulp ingeroepen van basisscholen De Bras en Zonnestraal in Ypenburg.

Samen met Staatsbosbeheer gingen leerlingen op pad om het stuk bos te leren kennen. Daarna hebben zij samen met een boswachter en een landschapsarchitect een maquette gemaakt van het gebied.

De kinderen hebben mooie plannen! Het stuk bos wordt in 2018 herontworpen en de kinderen zullen dus snel het resultaat zien van hun inspanningen.


Warme truiendag: SAVE THE DATE!

Op 2 februari is het weer warme truiendag!

Er zijn al veel activiteiten en lessuggesties verzameld in het Warmetruiendag Inspiratieboek (PDF).

Binnenkort zullen we hier nieuwe aanvullingen aan toevoegen. Goede ideeën zijn welkom bij milieueducatie.po@denhaag.nl.

Hup naar buiten!
Hup naar buiten!

Gebruik het schoolplein als extra leslokaal. Een kwartiertje of 30 minuten over? Hup, naar buiten! Doe een spelletje of iets creatiefs met de natuur. Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vind je op Hup naar buiten.

Groep 1 tot en met 4: Hoe stevig sta jij?

Wind is een geheimzinnige, wilde kracht die we niet kunnen zien, maar wel voelen. Kun jij leunen tegen de wind? Wat gebeurt er als je met een open jas tegen de wind in gaat lopen? Wees voorzichtig want je ligt zo om! Hoe stevig sta jij? Net zo stevig als de boom op het plein?
Naar de activiteit

Groep 5 tot en met 8: Ons skelet
Ons lichaam bestaat uit 206 botten. Het dijbeen is het grootste bot van het menselijk lichaam. Bij een volwassen man kan deze wel 18 kilo wegen. Als je naar een kaal skelet kijkt, lijkt het één grote puzzel. Kun jij het skelet met takken naleggen?
Naar de activiteit

Groep 5 tot en met 8: Hart en longen
Hard gefietst of bij voetbal je tegenstander eruit gerend? Je snakt naar adem, je voelt het bonzen van je hart. Ons lichaam is één grote machine. Test jezelf!
Naar de activiteit

Groep 7 en 8: ICT in de Natuur
Zet ICT-middelen in, breng de natuur naar binnen op het digibord. Haal de ‘micro’natuur naar binnen. Maar ontdek ze eerst buiten!
Naar de activiteit

Kijk voor ideeën op www.onsgroeneschoolplein.nl


Aanmelden nieuwsbrief

Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? U kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks van ons ontvangen.

Meld u aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Onze Wereld eerste prijs in Milieuheldenwedstrijd  
  Techniek en Milieueducatie  
  ‘Coole’ les over warmte  
  Scholen maken ontwerp voor het Bieslandse bos  
  Warme truiendag: SAVE THE DATE!  
  Hup naar buiten!  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme

footer
Den Haag © 2017 Proclaimer Afmelden